Vårdpersonalen på Ugglan i Landvetter tar covid-19 tester utomhus – direkt i bilen. Foto: SVT

Coronatester för allmänheten igång i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vårdcentralerna i Västra Götaland börjat med regionens kostnadsfria covidtester. Vårdcentralen Ugglan i Landvetter fick genast flera besök.

– Det var ju otrevligt, säger Christian Norlin, provtagare, men skrattar ändå när provstickan har förts ner till svalget via näsan.

– Vi hade nog 20 besökare igår, säger Marlene Fredin, verksamhetschef Ugglans vårdcentral, och idag har det varit full fart sedan vi öppnade. Kanske tolv besök på en halvtimma.

Vårdcentralerna i Västra Götaland får själva bestämma hur de ska göra testerna. Och det är personer med lindriga symtom man tar emot. På vårdcentralen Ugglan har man satt upp ett tält utan väggar och tar emot besökarna direkt i bilen där även testet tas. Efter upp till tre dygn får personen reda på om hen har covid-19 eller inte.

Coronapandemin

Allmänheten kan testa sig

Det var efter Västra Götalands regionens presskonferens i fredags som Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR, berättade att personer med lätta symtom skulle ha möjlighet att testa sig på regionens vårdnadscentraler med start den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet