Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cannabis är den vanligaste drogen som upptäcks med drogtester på jobbet. Foto: TT

Drogtester på jobbet ökar – fler testas positivt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att anställda testas positivt för droganvändning på jobbet, som en följd av att allt fler företag väljer att drogtesta sina anställda. Enligt företagshälsovården Previa visar prognosen att det kan komma att öka i framtiden.
– Det oroar framförallt att det inte ska vara säkert på arbetsplatsen, så att arbetsgivarna är ju oroliga, säger Cecilia Pettersson som är sjuksköterska.

De senaste tre åren har 20 000 drogtester utförts på arbetsplatser i Västra Götaland. 1 000 av dem var positiva. Droganvändandet finns i flera olika branscher. Enligt Previa visar trenden att droganvändningen på jobbet kommer att öka i framtiden.

Den vanligaste drogen är cannabis, men även kokain och läkemedlet tramadol förekommer. Hon påpekar att för att arbetsgivare ska få drogtesta sina anställda krävs tydliga riktlinjer.

Hör sjuksköterskan Cecilia Pettersson berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer