Se hur drönaren ska leverera en hjärtstartare till dörren Foto: SVT/Everdrone

Drönare ska hjälpa till vid hjärtstopp – larmas via SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm ska börja använda drönare vid akutlarm. När det kommer larm om hjärtstopp ska en drönare skickas iväg med en hjärtstartare till platsen i väntan på ambulans. Detta tror forskare ska kunna rädda många liv.

Idén att använda en drönare för att transportera en hjärtstartare till en person med hjärtstopp har funnits i ett par år. Men det göteborgsbaserade företaget Everdrone, SOS Alarm och Karolinska institutet (KI) är först i världen med att inom ramen för en klinisk studie faktiskt göra verklighet av konceptet.

– I praktiken går det till så att ett larm kommer in till SOS Alarm om att en person har drabbats av hjärtstopp. I samband med det får vi en notis om detta och inom en minut kan vi ha en drönare i luften på väg till adressen, säger Mats Sällström som är vd för Everdrone.

Drönarna är autonoma, vilket innebär att de inte styrs av en person, utan tar en på förhand uträknad väg. Däremot sitter alltid en pilot och övervakar flygningen och ser till att hjärtstartaren sänks ner på rätt ställe.

70 procent kan överleva

Tanken med projektet är att kunna rädda fler liv. Idag överlever endast tio procent av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Men enligt Andreas Claesson, som är hjärtforskare på KI, kan uppemot 70 procent överleva om man tidigt får hjärt- och lungräddning samt en stöt från en hjärtstartare.

– Vi kan se från data från plötsliga hjärtstopp ute i samhället, där det finns hjärtstartare i till exempel idrotthallar, att om man använder hjärtstartare inom de första minuterna så kan upp emot 70 procent överleva, säger han.

Förutom att det kommer en hjärtstartare som landar utanför din bostad när du larmar SOS Alarm, så kommer även en operatör från SOS Alarm att kunna instruera i hur den ska användas.

Regn, blåst och andra begränsningar

Däremot finns det idag vissa begränsningar med drönarflygningarna. Inom ramen för projektet kommer de endast kunna nå fram till 80 000 personer och de kommer inte heller att kunna lyfta på natten eller när det regnar.

Hur ofta kommer drönaren faktiskt att kunna hjälpa till?

– Det återstår att se, vi kommer att få ett resultat. Förutom att vi inte kan flyga i alla väder eller nattetid, så finns det situationer, med byggander eller hus som inte passar. Vi tror inte att vi kommer kunna flyga på alla händelser, men för de vi kan flyga på så är potentialen väldigt stor.

I klippet ovan hör du SOS Alarm om varför de vill satsa på drönarleveranser och du får se hur en hjärtstartare levereras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.