Så här såg skyltarna ut som användes för att få fler att fimpa. Foto: Trygg, vacker stad

Duvor effektiva mot fimpar

Uppdaterad
Publicerad

Duvor som försöker sluta röka? Det visade sig vara ett effektivt sätt att få rökande göteborgare att slänga sina fimpar i en askkopp i stället för på gatan.

Göteborgs stad gjorde ett försök i somras för att hitta nya sätt att minska antalet fimpar, som enligt de årliga skräpmätningarna utgör 72 procent av allt skräp på gatorna. Bäst resultat gav orangea askkoppar, i kombination med en skylt med en tecknad duva samt uppmaningen ”Vänligen fimpa i askkoppen där borta. Duvorna försöker sluta röka.”

Jämfört med de traditionella svarta askkopparna var kombinationen av duvskylt och orange askkopp 70 procent bättre, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Fimpfakta

Enligt årliga mätningar utgör fimpar 72 % av allt skräp på Göteborgs gator.

Fimpar innehåller bland annat plast och miljögifter – och de riskerar att föras ut i havet, med dagvattnet, eller att fåglar misstar dem för mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.