Denna duvunge har fötts i mitten av januari i centrala Göteborg. Foto: Privat

Duvunge född mitt i vintern på Peters balkong

Publicerad

Duvor häckar på en balkong mitt i centrala Göteborg och förra veckan föddes en unge. Peter som följer duvfamiljens öde är fascinerad: ”Jag fattar inte hur ungen kan klara sig i kylan”.

Det var för över ett år sedan som två duvor regelbundet började hålla till på Peters balkong i de östra delarna av centrala Göteborg. I december kom de båda duvorna plötsligt med kvistar och började bygga ett bo.

– Jag undrade vad de höll på med, inte var det väl dags för ungar så här års. Men sedan såg jag att det låg ett ägg i redet och mamman började ruva, säger Peter som inte vill uppge sitt efternamn på grund av eventuella nyfikna som kan lockas att vilja titta på fåglarna.

Peter var skeptisk till duvornas möjligheter att lyckas med sitt projekt, inte minst på grund av de riktigt kalla nätterna som periodvis drabbar Göteborg.

– Men när jag kom hem från en resa i söndags såg jag att det satt en unge i boet. Den var redan stor som en halv kyckling. Jag fattar ingenting, en fågelkropp är ju så liten, hur kan den lilla värmen räcka för att ruva ett ägg och sedan värma en unge?

”Ornitologen: En störning”

Men enligt ornitologen Niclas Aronsson, redaktör på tidningen Vår fågelvärd, är fenomenet inte helt ovanligt.

– Det händer då och då bland fåglar som lever i städer. Det beror på att häckningen styrs av ljuset, i städerna är det ju alltid ljust och då triggas hormonerna som gör att fåglarna får lust att häcka, det är en slags störning, säger han.

Enligt Niclas Aronsson har just duvor extra goda förutsättningar att klara ungar på vintern.

– De matar sina ungar med en slags mjölk, så kallad duvmjölk, den kan de producera så länge de själva får mat och mat finns det alltid i städerna.

Inte heller kylan är omöjlig att klara av.

– Det är klart att det finns en gräns för hur stark kyla ungarna kan klara, men de får snabbt fjädrar och då klarar de minusgrader, säger han.

Så hur det går för Peters duvfamilj beror alltså på hur hård vinter det blir i år.

– Skulle ungen klara sig, ja då kallar jag verkligen naturen för fantastisk, säger Peter.

Se duvungen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.