Villaägarna vann striden – kommunen ska betala underhållet för deras avloppsbrunnar. Foto: TT

Göteborgs strid mot villaägare om avloppspumpar blev dyr historia

Publicerad

En dom i Mark- och miljööverdomstolen innebär miljonkostnader för kommunen, kostnader som kommunen inte ansett ligga på deras ansvar. 30 nöjda husägare i Torslanda vann mot kommunen i samtliga instanser.

– Som ombud i målet är jag förvånad över att Göteborgs stad drivit målet så långt som till Högsta domstolen, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Det handlar om så kallade LTA-pumpar, som används då husägare inte kan koppla in kommunalt vatten- och avlopp direkt till huset, utan behöver en egen pump intill sitt hus. Tidigare, fram till 2007, stod husägarna själva för alla kostnader. Men när en ny vattentjänstlag trädde i kraft 2007 innebar den att kostnaderna för både drift och underhåll skulle flyttas över från husägarna till kommunen.

Men trots den nya lagen ansåg Göteborgs stad att man bara skulle betala för nya pumpar inklusive driften och underhållet för dem. Alla med pumpar installerade före 2007 skulle själva stå för sina kostnader, ansåg kommunen.

– Kommunen har verkligen kämpat med näbbar och klor för att få till att vissa husägare inte skulle få sina avloppspumpar underhållna och förnyade i framtiden och att de med nyare pumpar inte skulle behöva betala en enda krona för underhållet, säger chefsjuristen Ulf Stenberg. 

Dyrt för kommunen

Göteborgs stad förlorade mot husägarna i både tingsrätten, hovrätten och i Mark- och miljööverdomstolen. Kommunen överklagade också till Högsta domstolen som i mars i år meddelade att de inte tar upp målet.

I ett liknande fall i Norrtälje förlorade kommunen i tingsrätten och valde sen att inte överklaga domen, men trots den domen, som enligt Villaägarnas chefsjurist kunde varit vägledande, valde Göteborgs stad att driva frågan vidare. Nu har kommunen alltså förlorat, och advokatkostnaderna för att driva målet hela vägen landade på drygt på 675 000 kronor exklusive moms – pengar som skattebetalarna nu får stå för.

Högre VA-taxa

Från Göteborgs kommuns sida menar man däremot att man var tvungen att driva frågan hela vägen.

– Vi ville driva fallet hela vägen för att det skulle bli en prejudicerande dom, säger Emma Hansryd, avdelningschef på förvaltningen Kretslopp- och vatten.

Nu kommer Göteborgs stad att skapa nya riktlinjer och dessutom ersätta husägare för kostnader de haft. Kostnaderna för kommunen väntas landa på 100 miljoner kronor i investeringar och drygt 30 miljoner per år i underhåll.

– Kostnaderna kommer att läggas på VA-taxan som nu kommer att bli högre, säger Emma Hansryd. 

När husägare väntas få ersättning eller hur mycket det kommer att handla om kan man på kretslopp- och vatten i nuläget inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.