Foto: SVT

Dyrare för unga att åka med Västtrafik

Uppdaterad
Publicerad

I januari sänker Västtrafik åldersgränsen för ungdomspris på periodkort från 26 till 20 år. Förändringen görs för att Västtrafik ska ha samma åldersgräns på alla typer av biljetter.

Från och med den tredje januari 2016 kan du bara åka på Västtrafiks ungdomspris tills du fyller 20 år. Tidigare har det funnits två olika åldersgränser för när man räknas som ungdom.

För periodkort var det 26 år och för enkelbiljetter och kontoladdning 20 år. Nu ska det enligt Västtrafik bli mer enhetligt.

Förändringen innebär att för de som har fyllt 20 år blir det nu dyrare att köpa periodkort om de inte studerar. Anton Svensson i Borås är 21 år och får nu betala fullt pris.

– Det är väl jättedåligt. Jag åker buss väldigt ofta så jag kommer väl få betala ett högre pris.

Hur påverkar det din budget?

– Jag har inte världens högsta lön, så det kommer väl att påverka, säger Anton Svensson.

Även Ebba Hägg som fortfarande inte fyllt 20 år är missnöjd med förändringen.

– Det är många unga som åker buss och inte har råd med bil. Så jag tycker inte att det är jättebra, säger Ebba Hägg, 18 år.

Inför rabatt

För att kompensera för sänkningen av åldersgränser inför Västtrafik en rabatt på 25 procent för studenter.

Rabatten kommer senare att gälla även för sjukpensionärer, långtidssjukskrivna, funktionshindrade och arbetslösa, men när är inte bestämt.

Högre priser

Priserna på Västtrafik höjs i genomsnitt med fem procent den 3 januari 2016. Det innebär till exempel att priset på ett Göteborgplus periodkort höjs från 1 010 kronor till 1 055 kronor.

Genom prishöjningen räknar Västtrafik med att få in 130 miljoner kronor från sina resenärer varav 90 miljoner ska satsas på utökad trafik. 

Samtidigt satsar Västra Götalandsregionen 250 miljoner kronor extra på kollektivtrafiken under 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.