Härlanda i Göteborg är en stadsdel som forskarna på institutionen för geovetenskap använt som exempel. I det databaserade verktyget har man matat in uppgifter om omgivande byggnader, terräng, växtlighet och om klimat, och sen kunnat beräkna hur stor solinstrålningen som är möjlig – i en hel stad, ett kvarter eller på ett visst tak.
Klimatet styr
– Det som är spännande och som vi fokuserar på är att klimatet styr, säger Fredrik Lindberg, forskare på institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs Universitet. Var man sätter solpanelerna kan skilja sig beroende på var i landet du är. Borås, Göteborg är en bra jämförelse. Man har mindre stackmoln i Göteborg än vad man har i Borås. Därför kanske man ska rikta solpanelerna åt ett annat håll och på andra tak för att de ska vara lämpliga i Borås.
Potential finns
Forskarna har också räknat ut hur mycket energi man skulle kunna få ut om man satta upp solpaneler på alla lämpliga tak i Göteborg.
– Då skulle man kunna plocka ut 20 procent av Göteborgs elenergi om man nu sätter upp solpaneler på alla hustak som lämpar sig, säger Fredrik Lindberg. Det kanske inte är realistiskt men det finns en potential.
Elisabet Wahrby