Foto: SVT

Efter 37 år – nu ska Valeria träffa sin biologiska familj

Uppdaterad
Publicerad

Valeria Bergmontt togs ifrån sin mamma mot hennes vilja när hon var nio månader och adopterades till Sverige. Nu ska hon träffa sin biologiska familj i Chile.

– Det här är mycket större än vad jag trodde att det skulle vara, säger hon.

Många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina föräldrar utan deras medgivande, det har vi tidigare berättat här i Svt Nyheter Väst. En av dem är Valeria som idag bor i Göteborg. Hon var nio månader när hon adopterades. Idag är hon 38. Hon är ett av många barn som misstänks ha tagits från sin biologiska familj i Chile mot familjens vilja. 

– Mina adoptivföräldrar hade ju såklart inte någon aning om att det hade gått till eller att det kunde vara så. Det hade ingen, säger hon.

Chileadoptioner

”Väldigt besviken”

Hon hörde talas om adoptionerna som inte gått rätt till via de inslagen som visades på Svt.

 – Jag är väldigt besviken och ledsen över att det här fått hända och att ingen har tagit ansvar, säger hon.

Valeria var nio månader när hon adopterades till Sverige. Foto: SVT

Har fyra syskon

Hon bestämde sig för att försöka hitta sin biologiska familj. En vän till henne lyckades hitta familjen på sociala medier. Plötsligt fick Valeria reda på att hon hade en mamma och fyra äldre syskon.

– Det hände massa saker när jag fick reda på att de fanns och jag fick reda på min historia. Framförallt så känns det som att det gör mig helare, säger hon.

Reser till Chile

De har pratat över nätet i ungefär ett år och nu ska Valeria åka tillbaka till Chile för att träffa sin biologiska familj för första gången på 37 år.

– Jag tror att det kommer vara mycket känslor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet