Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet vad Borås djurpark vill satsa på för nya attraktioner – så att parken ska kunna locka fler besökare. Foto: Borås djurpark

Efter år av miljonförluster – Borås djurpark vill lägga kvarts miljard på ny satsning

Uppdaterad
Publicerad

Äventyrspark, ny pingvinanläggning och en stor rutschkana. Nu vill Borås djurpark storsatsa efter flera år av miljonförluster. Men notan väntas bli dyr – nu vill parken ha över 250 skattemiljoner av sin ägare, Borås stad.

Kommunägda Borås djurpark har under flera år gått med förlust. För 2023 beräknas förlusten landa på 23 miljoner kronor. Nu vill djurparken storsatsa för att kunna gå med vinst, något som BT också rapporterat om.

– Vi behöver bli starkare på marknaden, säger Jeanette Lindström vd för Borås djurpark.

Hoppas på fler besökare

Med den nya satsningen hoppas de på att kunna locka mellan 60 000 – 100 000 fler besökare per år och att besökarna väljer att stanna längre.

Kommer biljettpriserna påverkas?

– Syftet med det här är inte att kunna ta mer betalt av besökarna utan att skapa större volymer av besökare, säger Jeanette Lindström.

Vinst om tio år

Men även om fler besökare kommer så kommer det ta år innan de tror sig kunna gå med vinst.

– Den här sexårsplanen skulle kunna göra att vi minimerar den här förlusten och att vi inom en tioårsperiod ska kunna nå ett plusresultat, säger Jeanette Lindström.

”Behöver utvecklas”

Ett parti som säger sig vara angelägna om att värna djurparkens fortsatta existens är Kristdemokraterna. Men om de helt står bakom förslaget vill inte Magnus Sjödahl (KD), vice ordförande för Borås Djurpark, säga.

– Den behöver ju utvecklas, precis som alla verksamheter behöver. Inget annat i Borås lockar så många besökare, säger han och tillägger:

– Sedan huruvida Borås djurpark ska finnas kvar med Borås stad som ägare kan diskuteras men vi ser det som viktigt att den finns kvar långsiktigt.

Förlust även 2024

Under 2024 räknar parken med att gå minus 20 miljoner. I förra veckan beslutade kommunfullmäktige att djurparken endast får 18 miljoner i bidrag, vilket innebär ett sparkrav på två miljoner, vilket BT rapporterat om.

Planerna för de nya ombyggnaderna har ännu inte beslutats om. Frågan ska tas upp i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.