Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagir Kwiek är engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör. Hör honom berätta om upplevelser av hedersstrukturer och oron för fördomar, efter händelsen, i klippet. Foto: Alva Karlsson/SVT

Efter misstänkta bilmordet: ”Chock och sorg bland romer”

Uppdaterad
Publicerad

Dödspåkörningen på Hisingen har väckt chock och sorg hos romer såväl i Göteborg som internationellt, det berättar Bagir Kwiek, engagerad i romsk inkludering och tidigare Kulturrådets läsambassadör.

– Det är en tragedi bortom vad jag kan uttrycka mig om, säger Bagir Kwiek, som bor i Göteborg och också är släkt med en av de drabbade.

Han har länge engagerat sig för romsk inkludering och har tidigare utnämnts av Kulturrådet som läsambassadör för romsk litteratur. Han berättar att det nu finns en oro för att händelsen ska leda till fördomar och hat mot romer i allmänhet.

– Att det kastar skugga över alla andra romer, som går i skola, som arbetar, som är skötsamma medborgare.

Har upplevt hedersstrukturer

I det aktuella fallet utreder åklagaren hedersmotiv, och förekomsten av hedersstrukturer är något som Bagir Kwiek har stött på och som han jobbar för att förändra. 

– Inte så långt så man tar till mord som i det här fallet, men definitivt finns en hederskultur, oftast att mannen ska vara den som är i centrum och att han ska skydda sin heder på olika sätt och vis.

Hör honom berätta om reaktionerna efter händelsen, och om upplevelsen av hedersstrukturer, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer