Bilden togs när valen fortfarande var intakt, sommaren 2020. Foto: Peter Svensson, Göteborgs stad

Efter branden på Plikta i Slottsskogen – blåvalen kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången på bara några år totalförstördes den stora blåvalen på lekplatsen Plikta i Slottsskogen i Göteborg förra helgen.

Nu meddelar Göteborgs stad att det kommer en ny val lagom till våren.

Natten mot lördagen den 11 september brann den populära valen i Slottsskogen i Göteborg, för andra andra gången på bara tre år. Fortfarande har polisen inte hittat någon misstänkt gärningsperson. Men nu meddelar Slottsskogens enhetschef att valen kommer att ersättas med en ny.

– Vi vet att den är älskad och det känns självklart att det ska finnas en val på Plikta. Det är för tidigt att säga exakt när valen kommer, men till påsk ska den vara på plats, säger Per Åberg, enhetschef i Slottsskogen, till nättidningen Vårt Göteborg.

Mer tålig val

Det har gått tio år sedan den första valen stod färdig på den centralt belägna lekplatsen. Denna tredje upplaga ska enligt Slottsskogens enhetschef få en liknande funktion och utseende, men förhoppningen är att den ska hålla bättre.

– Vi för en dialog med tillverkaren nu om exakt hur valen ska se ut och vad vi kan göra för att få den mer tålig i framtiden, säger Per Åberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För andra gången sedan 2018 har den populära valen i Slottsskogen brunnit. Foto: SVTI klippet hör du bland andra lekplatsbesökaren Sakarias Ribeck och Hanna Wahlin från Plikta aktivitetspark.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer