Gill Eriksson, chef för Tullens kriminalenhet i Väst. Foto: SVT

Efter det stora kokainbeslaget i Uddevalla: De misstänkta har släppts

Publicerad

Nyligen meddelade Tullverket att man gjort ett mycket stort kokainbeslag i hamnen i Uddevalla, värt upp mot 50 miljoner kronor. Men nu meddelar man att de enda misstänkta, tre besättningsmän har släppts.

– Den här utredningen kommer att ta tid, säger Gill Eriksson, biträdande chef för Tullens kriminalenhet.

Det var i början av januari som personal som lastade av kol från ett colombianskt fartyg gjorde upptäckten. Inlindat i kol låg plastförpackningar innehållande 25 kilo kokain, som beroende på renhetsgraden är värt mellan 17- och 50 miljoner kronor.

Tre besättningsmän greps och misstänktes för synnerligen grovt narkotikabrott. Men nu har de släppts, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– Det fanns inte tillräckligt med bevis, åklagaren gjorde bedömningen att det inte gick att häkta personerna, säger Gill Eriksson.

Många ombord på fartyget

Den stora frågan för myndigheterna är vem som skulle ta emot drogerna.

– Det är det vi fokuserar på. Vi inväntar diverse analyser och vi har absolut inte gett upp hoppet om att kunna lösa det här.

Men varför släpper man tre personer som eventuellt kan veta?

– För att det är väldigt många personer på ett fartyg, i det här fallet kanske 25-30 stycken. Vi kunde inte binda just de här tre personerna till beslaget och man kan ju inte häkta en hel fartygsbesättning, säger Gill Eriksson.

Fortsätter kontrollerna

Vilket fokus har ni på hamnen i Uddevalla, kan man tänka sig att den här hamnen som är lite mindre går under radarn?

Jag kan inte avslöja hur ofta vi är där eller så, men jo, Uddevalla är helt klart en intressant hamn för vår verksamhet, säger Gill Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.