Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inget flaggförbud vid studentutspringen på Göteborgs kommunala gymnasieskolor, men enligt utbildningschefen Bo Drysén får ingen skymmas. Foto: SVT Arkiv

Efter fjolårets debatt – inget flaggförbud på studenten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I fjol förbjöd flera skolor i landet flaggor vid studentutspringen. Men Göteborgs stad kommer inte införa något flaggförbud på studenten – däremot får man inte ha något som skymmer andra elever vid studentutspringen.

Att elever har flaggor från olika länder på studentdagen, utspringen och flaken har blivit allt vanligare med åren och elever menar att de vill hedra sina föräldrar eller sitt hemland genom flaggorna.

Men under fjolåret blev det ett omdebatterat ämne och de utländska flaggorna kunde mötas av kritik då en del människor ansåg att man skulle ha svenska flaggor istället för att hedra det svenska skolsystemet.

En del skolor förbjöd flaggor vid utspring men skälen bakom skiljde sig åt.

”Inget lagligt stöd”

Göteborgs stad har inför studenten bestämt att man inte kommer att förbjuda flaggor vid studentutspringen vid de kommunala gymnasieskolorna.

– Vi ser inte att det finns något lagligt stöd för att införa ett förbud mot flaggor. Flaggor har vi inga åsikter eller synpunkter på, vi vill att det ska vara respektfullt, säger Bo Drysén, utbildningschef.

Däremot menar han att man vid utspringen inte får ha med sig stora saker som skymmer sikten eller andra elever, och att det är något man kommunicerar särskilt noga i år.

– Men har man flaggor med sig får man bära de så de inte är i vägen för någon, säger Bo Drysén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.