Genrebild. Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en varg efter att flera får blivit rivna. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Efter flera fårattacker: Nu ska vargen skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som misstänks ligga bakom fyra angrepp på får i Sjuhäradstrakten ska nu skjutas.

– Det är en ung individ, det kan vara tillfälligheter men det är inte värt att riskera att den fortsätter med detta, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på Viltenheten vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen fattade beslutet om skyddsjakt under tisdagen efter den senaste tidens vargangrepp på får i Ljung, Bredared och vid två tillfällen i Töllsjö.

– Det är fyra angrepp som ligger bakom det här beslutet. Vi är säkra på att den här vargen ligger bakom två av angreppen och mycket talar för att samma individ ligger bakom alla fyra, säger Nelly Grönberg.

Ett jaktlag på max 30 personer kommer nu utses för att utföra uppdraget.

Vargjakten tillåts äga rum i ett stort områden mellan Alingsås, Vårgårda, Bollebygd och Borås, vilket P4 Sjuhärad var först med att berätta.

I klippet nedan: Hör länsstyrelsen om hur får kan skyddas mot vargangrepp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan – hör Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, ge sina tips på hur du som djurägare kan skydda dina djur. Foto: Privat / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.