Hör när Jas-planet flyger över hästhagen. Foto: Privat/SVT

Efter JAS-flygningar: Hästägare polisanmäler flygflottilj

Publicerad

Fyra gårdsägare i Västra Tunhem har fått nog sedan deras hästar skadas när Försvarsmakten utför flygövningar. Nu har de polisanmält Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättan Vänersborgs flygplats, skriver TTELA.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om gårdägarnas kritik mot Försvarsmakten som kommer efter att Skaraborgs flygflottilj F7 börjat använda Trollhättans flygplats vid flygövningar med JAS 39 Gripen. Gårdarna ligger nära landningsbanan och hästarna uppges bli mycket skrämda av det kraftiga ljudet när planen flyger på låg höjd. Hästarna skenar och minst fem har skadat sina ben.

”Riskerar våra liv”

Gårdsägarna vill bli meddelade i god tid om övningarna så att de kan ta in sina hästar men anser sig inte ha fått gehör. I måndags lämnade de in en polisanmälan mot både Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättan Vänersborgs flygplats, rapporterar TTELA. Anmälan gäller framkallande av fara för annan samt miljöbrott.

– Vi riskerar våra liv och det är inte rimligt att man ska utsätta sig för en sådan fara, säger Ulrika Nolåker, en av de fyra gårdsägarna till tidningen.

Gårdsägarna skriver också i anmälan att de är oroliga för konsekvenser om en olycka skulle inträffa, och hänvisar till tidigare olyckor med JAS 39 Gripen.

Följer tillstånd

Anna Råhnängen, vd på Trollhättan Vänersborgs flygplats säger till SVT Nyheter Väst att hon ännu inte sett polisanmälan men att de kommer vara behjälpliga i en eventuell polisutredning. Hon poängterar också att flygplatsen bevakar att de följer de tillstånd de har.

Även Försvarsmakten anser att de följer sina tillstånd.

– Vår uppfattning är att vi bedrivit verksamhet i enlighet med vårt och flygplatsens tillstånd och kommer att tillhandahålla den information som polisen behöver i sitt arbete, skriver överste Lars Heimrich vid F7 i ett mail till TTELA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.