Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen tycker att man gjort en bra affär trots det högre priset. Foto: SVT

Efter kommunmiss: Tvingas betala 47 miljoner extra för marken till batterifabriken i Mariestad

Uppdaterad
Publicerad

Den mark där Volvos batterifabrik i Mariestad ska byggas såldes till kommunen av två privatperson för 20 miljoner. Men andra fastighetsägare som sålde senare när planerna var kända fick mycket mer betalt. Nu tvingas kommunen köpa om marken – denna gång för 67.5 miljoner kronor.

Anledningen till omköpet är en miss från kommunens sida, eftersom man inte hade sökt rätt tillstånd och det därmed saknades ett dokument.

Missen uppmärksammade säljarna via sin advokat och lyckades därmed häva köpet.

Efter det krävde säljarnas advokater att kommunen höjde budet på marken vid Korstorp bredvid E20 där batterifabriken ska byggas.

Nu har kommunen nått en förlikning med säljarna och får därmed betala 47 miljoner extra. Men trots det tycker kommunen att man har gjort en bra affär.

– Vi köper för 63 kronor per kvadratmeter och säljer för 150 kronor, säger Jonas Johansson, utvecklingschef Mariestads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.