Efter kritiken: Göteborg stad gör om system för stadsplanering

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har fått kritik för sin stadsplanering, bland annat av sin egen stadsarkitekt som kallade den ”en höna utan huvud”. Nu skrotas det gamla systemet och görs om, efter en bred politisk överenskommelse.

– Det viktigt är att stadens resurser används effektivt, att bostadsbyggandet snabbas upp och de ekonomiska kalkylerna blir säkrare, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Den nya överenskommelsen, som förhandlats fram mellan de rödgrönrosa partierna (MP,V,Fi), Socialdemokraterna, Demokraterna och Alliansen, innebär en stor omorganisation av Göteborgs Stads nämnder och förvaltningar inom stadsplaneringen.

Politikerna skriver själva att det tycker att Göteborgs Stads organisation för stadsplanering fungerat dåligt och orsakat frustration under många år. Stora brister i de ekonomiska kalkylerna för stora projekt, en del har stoppats helt. För inte länge sedan gick stadens stadsarkitekt, Björn Siesjö, själv ut och kritiserade staden, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om.

– Dagens organisation, med många förvaltningar där ingen tydligt håller i taktpinnen, har lett till fördyringar och förseningar av otaliga byggprojekt. Därför är det väldigt positivt att vi nu enats brett om en väg framåt, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd, i ett pressmedelande.

Flera nämnder upphör

Omorganisationen innebär bland annat att byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, lokalnämnden, park- och naturnämnden samt trafiknämnden upphör. Sedan tidigare har staden beslutat att bolaget Älvstranden Utveckling ska avvecklas.

– Nu kan vi äntligen få en vassare samhällsplanering utan stuprör och en bättre skötsel av det gemensamma. Och stoppa slöseriet av göteborgarnas pengar genom minskad byråkrati, dubbelarbete och onödig överbyggnad, säger Martin Wannholt (D), kommunalråd.

– För att kunna uppnå de höga mål som Alliansen har satt för bostadsbyggandet, behöver kommunens organisation anpassas. Jag är glad att vi nu i bred samsyn kan ta ett stort steg framåt för att få en bättre stadsutveckling i Göteborg, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hör den tidigare kritiken från stadsarkiteken Björn Siesjö i klippet nedan

Fakta

Byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, lokalnämnden, park- och naturnämnden samt trafiknämnden upphör. Älvstranden Utveckling avvecklas. Istället bildas fyra nya nämnder:

  • Nämnd med ansvar för fysisk planering
  • Nämnd med ansvar för exploatering
  • Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till mark
  • Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till byggnader

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.