Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Efter mord och machetebråk: Akutboende i Göteborg stängs

Uppdaterad
Publicerad

Senast om en månad ska akutboendet Nya Tillfället i Högsbo i Göteborg stängas. Det har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beslutat sedan flera allvarliga våldsdåd skett på boendet. V, MP och Fi skriver att de länge varnat för akutboendet.

Nya Tillfället är avsett för personer i hemlöshet, med drygt 70 boendeplatser. Många av de boende är missbrukare. 2021 förekom det både knivmord och ett mordförsök vid boendet.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat att våldsdåden lett till att socialförvaltningen i sydvästra Göteborg anmält händelserna till IVO. Nu har alltså IVO fattat beslut i frågan. Inspektionen anser inte att det räcker med skärpta krav och regler för de boende, utan tycker att säkerhetsbristerna är så allvarliga att hela boendet måste stängas.

Bland incidenterna märks bland annat ett knivdåd med dödlig utgång, en misshandel med machete och en boende som påträffats avliden under oklara omständigheter. Totalt handlar det om 52 avvikelserapporter mellan den 1 januari och den 15 oktober i år.

Varnat för akutboendet

I ett pressmeddelande skriver V, MP och Fi att man under ett halvårs tid varnat för akutboendet, som delar byggnad med Alma – ett akutboende för kvinnor.

De rödgrönrosa partierna har i sin oppositionsbudget för Göteborg lagt 25 miljoner för att öppna ett nytt akutboende för kvinnor i hemlöshet, eftersom säkerheten på Nya Tillfället varit så bristfällig. Socialförvaltning Sydväst har nu tillsatt en utredning för att snabbt hitta andra boendelösningar för de behövande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer