Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Översvämning efter stormvindar – bilar kör fast i vattenmassor

Uppdaterad
Publicerad

Hårda stormvindar under natten har orsakat kraftiga översvämningar i centrala Uddevalla. Ett tiotal bilar körde under morgonen fast i vattenmassorna.

– Bilisterna respekterar inte avspärrningar, säger bärgaren Ingvar Wiik.

Vid kraftiga oväder och stormvindar är det inte ovanligt att vatten trängs upp på land i Uddevallla och att en del gator och parkeringar i centrala delar av staden hamnar under vatten. Men enligt bärgaren Ingvar Wiik i Uddevalla sticker dagens situation ut.

– Det var ganska extremt i natt, vattennivån är 140 centimeter över det normala, säger han.

Han uppskattar att minst ett tiotal bilar hamnade i vattenmassorna i morse.

– Folk kör förbi avstängningar och jag fattar inte hur man tänker. De chansar, ser att det är vatten men kör ändå, säger Ingvar Wiik.

Kommunen sanerar inte

Enhetschefen för park och gata på Uddevalla kommun, Fredrik Stengavel, säger till GT att de inte kommer sanera de drabbade områdena.

– Det finns inte så mycket man kan göra utan vi har stängt av gatan och nu väntar vi på att vattnet ska sjunka undan, säger han till tidningen.

Ingvar Wiik anser att bilister borde bli bättre på att respektera avstängningar.

– Är det skyltar så har de satts upp av en anledning – ta en annan väg, säger Ingvar Wiik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.