Bild från när pylonerna installerades på nya Hisingsbron i somras. Foto: SVT

Efter pengabråket: Skanska och trafikkontoret överens om Hisingsbron

Uppdaterad
Publicerad

Skanska och Trafikkontoret i Göteborg har nått en överenskommelse om de merkostnader som uppstått i arbetet med Hisingsbron. Lösningen på konflikten innebär att Trafikkontoret ska betala 198 miljoner kronor till Skanska.

– Jag tycker att det har blivit en bra överenskommelse, säger Christer Niland, avdelningschef för Stora projekt på trafikkontoret.

Det var i augusti som SVT kunde avslöja att Skanska hotade att avbryta arbetet med nya Hisingsbron. Detta då de krävde 345 miljoner kronor från Trafikkontoret – som inte ville betala pengarna och bestred kostnaderna.

– Vi är noggranna med att få det styrkt att dessa extrakostnader verkligen är vårt ansvar, sade då Christer Niland till SVT.

Förhandlingar ledde till kompromiss

Men nu har alltså de båda sidorna kommit överens. Detta genom en kompromiss som innebär att Trafikkontoret betalar 198 miljoner kronor till Skanska.

– Det är till beloppet sett stora pengar, men om man ser till andelen så är det inte onormalt om man jämför med andra projekt. Allt är inte förutsägbart och det sker ändringar på vägen, säger Christer Niland.

Stålkonstruktioner ligger bakom ökade kostnader

Det är produktionen av stålkonstruktioner som är den främsta orsaken till merkostnaderna i bygget av bron, då de blivit dyrare än planerat.

– Huvudsakligen har förhandlingen handlat om vem som haft ansvaret för för kostnaderna, och vad de beror på. Det är inte alldeles enkelt att röna ut och det har tagit lång tid, så att båda ska ansvara för sin del av det hela.

Av den överenskomna summan så har 28 miljoner redan betalats ut från Trafikkontoret till Skanska.

– Det har varit komplexa förhandlingar men dialogen har hela tiden varit konstruktiv. Nu fokuserar vi på att få färdigt bron, säger Per-Ola Svahn, regionchef för Stora projekt väst, Skanska, i ett pressmeddelande.

Hör mer om hur konflikten uppstod i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skanska anser att Trafikkontoret ska betala 345 miljoner i merkostnader för nya Hisingsbron. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer