Marita Isaksson kommer från en riktig sjöfararsläkt. ”Jag ser fram emot att få uppleva lite sjögång”, säger hon. Foto: SVT

Efter sex år vid kajen – nu seglar Ostindiefararen igen

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets planerade seglatser ställdes in på grund av pandemin, men på måndag kastar Ostindiefararen Götheborg loss för att ge sig ut på havet igen. Om än på en kortare tur.

På Ostindiefararen Götheborg är förberedelserna inför måndagens resa till Stockholm inne på sluttampen. Syftet med resan är dels att testa fartyget och låta besättningen som består av 20 personer en chans att jobba ihop sig igen inför Kinaresan nästa år, och dels att få visa upp henne i huvudstaden. 

– Det har varit två år av intensiva förberedelser. Hon är i väldigt gott skick, säger Peter Alexandersson som är vd på SOIC Ship Management, dotterbolag till Greencarrier AB som köpte Ostindiefararen i februari i år.

”Alla känner en stor lättnad”

Peter Alexandersson är både nervös och förväntansfull inför avresan. Besvikelsen förra året över att corona satte stopp för den planerade turnén i Östersjön var stor, men tiden har använts konstuktivt. Det möjliggjorde en del extra renovering, som till exempel av stormasten.

– Vi har haft så många bakslag under de sista åren, så alla känner en stor lättnad nu att vi äntligen ska få komma ut till havs, säger han.

Med på resan följer också 50 jungmän som mönstrade på under fredagen. En av dem var 74-åriga Marita Isaksson från Fjällbacka, en erfaren seglare som väntat i två år på den här resan.

– Jag gillar äventyr och att vara på havet, säger hon.

Hör Marita Isaksson berätta mer om sina förväntningar i klippet ovan.

• • •

Fotnot: Färden var till en början planerad till söndagen, men under lördagskvällen uppges på båtens egen Facebooksida att ett rå har gått sönder och behöver bytas ut. Därför är turen nu senarelagd till måndag den 16 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.