Åsa Erlandsson, journalist och författare till boken om skolattacken i Trollhättan (bilden till höger). Foto: SVT

Efter skolattacken i Finland: ”Jag tänkte direkt på Trollhättan”

Uppdaterad
Publicerad

En död och tio skadade. Det är den tragiska utgången efter skolattacken i Finland som skedde vid lunchtid under tisdagen.- Jag drog direkt kopplingen till skolattacken på Kronan i Trollhättan för fyra år sedan, säger Åsa Erlandsson, journalist och författare till SVT Nyheter Väst.

Ännu en skolattack där gärningsmannen dödat med ett svärd har inträffat. Den här gången på en yrkesskola i Finland. En död och tio skadade elever och personal på skolan och dessutom en polis som skadats lindrigt.

– Det är sorgligt men inte oväntat för de här skolattackerna kommer i vågor. Finland är det land som är mest drabbat i norden när det gäller skolattentat, säger Åsa Erlandsson, journalist på SVT och författare till boken om skolattacken i Trollhättan för fyra år sedan.

På sociala medier är det många som jämför händelsen i Finland med det som hände i Trollhättan 2015, då tre personer höggs ihjäl innan gärningsmannen sköts till döds av polis.

Och enligt Åsa Erlandsson finns det flera likheter mellan dagens skolattack och den för fyra år sedan.

– Både gärningsmannen i Trollhättan och den nu misstänkte i Finland är födda 1994 och är tidigare ostraffade. Det är anmärkningsvärt och ovanligt att man går från noll till hundra i sin kriminalitet, säger hon.

Släppte inte svärdet

Fler likheter hon nämner efter att ha lyssnat på finska polisens presskonferens är att polisen var på plats mycket snabbt på båda skolorna och konfronterats av den misstänkte gärningsmannen i skolornas korridorer.

– Gärningsmannen i Trollhättan släppte inte svärdet på polisens uppmaning och det verkar ha skett något liknande här. Det skulle kunna tyda på att den finske mannen hade tänkt sig suicide by cop. Det vill säga att man vill ta livet av sig men in

Sten-Rune Timmersjö, gruppchef grova brott polisen Fyrbodal. Foto: SVT

te hålla i vapnet själv, säger Åsa Erlandsson.

Även Sten-Rune Timmersjö, gruppchef för grova brott för polisen i Fyrbodal, som var förundersökningsledare efter skolattacken i Trollhättan ser flera likheter mellan brotten.

– Det är klart att vi drar paralleller med Kronan eftersom det även i det här fallet användes ett svärd. Skillnaden här är att den misstänkte gärningsmannen fortfarande är vid liv så det finns chans att få svar på varför han gjort detta och kanske vi kan dra lärdom av det, säger Sten-Rune Timmersjö.

Attacken i Trollhättan betecknades som ett hatbrott då det fanns ett rasistiskt motiv. Någon känd motivbild bakom dådet i Finland är ännu inte känt.

Nationellt trauma

Åsa Erlandsson tror att den misstänkte gärningsmannen i Finland kan ha inspirerats av skolattacken i Trollhättan.

– Det skulle inte förvåna mig om de hittar material från Trollhättandådet i den här mannens dator, säger hon.

Vad skulle du säga sker i Finland just nu?

– Det blir ett nationellt trauma när sådant här händer, för man hugger sönder grundtryggheten hos så många människor, säger Åsa Erlandsson.

I samband med att hon skrev boken om skolattacken i Trollhättan fick hon hålla i mordvapnet, i svärdet.

– Gärningsmannen måste passera så många gränser och avhumanisera de som attackeras för att kunna använda ett sådant skräckinjagande vapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.