Lars Ove Blomryd, ordförande PRO Trollhättan Södra Foto: SVT

Efter stenkastningen mot pensionärer – barnen bad om ursäkt

Publicerad

För en vecka sedan möttes pensionärerna i Trollhättan av skällsord och stenkastning när de lämnade sin bingolokal. I går var samma barn tillbaka – för att be om ursäkt. 

Det var när medlemmarna i PRO Trollhättan Södra skulle lämna sin lokal på Kronogården i Trollhättan som det hela inträffade. En film som fick stor spridning i sociala medier visar hur barn i tioårsåldern skriker skällsord mot pensionärerna. Enligt vittnesuppgifter ska de även ha kastat stenar mot dem. 

Redan under fredagen kontaktade föräldrarna till ett av barnen som syntes på filmen föreningen och man började planera in ett möte mellan barnen och PRO-medlemmarna. 

Kom med blommor och choklad

Vid gårdagens torsdagsbingo var alla de barn som syntes på filmen på plats tillsammans med sina föräldrar för att be om ursäkt. 

– De kom med blommor och choklad, och barnen bad om ursäkt och sa förlåt. De hade till och med en tår i ögat, man kunde se att de verkligen menade det, säger Lars Ove Blomryd, ordförande PRO Trollhättan Södra. 

I samtalet som följde var PRO-medlemmarna och barnens föräldrar överens om att kommunen måste ta ett större ansvar för att göra området tryggare. 

– Det är ju ett problemområde och de (föräldrarna) krävde, som vi också har gjort i ett par år, kameror. Så att man kan identifiera de som förstör allting, säger Lars Ove Blomryd. 

Kommunen: Fortsatt arbete 

Enligt Vivian Komstadius, kommunikationschef på Trollhättans stad för man en kontinuerlig diskussion om det trygghetsskapande arbetet. Men när det kommer till frågor om till exempel övervakning och väktare är det information man håller internt. 

– Vi har ett resonemang kring den typen av frågor, men försöker att inte kommentera dem offentligt. Utan där finns ett taktiskt säkerhetsarbete, säger hon. 

PRO Trollhättan Södra hoppas att man nu kan gå vidare. 

– Jag tror att detta kan ha väckt många tankar ute på Kronogården, både bland dem som bor där och vår politiska ledning, säger Lars Ove Blomryd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer