Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med supporterpolisen Torbjörn Eidering när Elfsborg möter Örgryte på Bravida Arena i Göteborg. Foto: George Adam/SVT/X

Efter storbråket i Borås: 20-tal supportrar kan portas från matcher

Uppdaterad
Publicerad

Bråk, bengaler och en ny gruppering som tar plats på Elfsborgsläktaren.

Nu kan ett 20-tal supportrar till Elfsborg och Gais bli portade från framtida fotbollsmatcher efter ett storbråk i Borås.

– Det är fler som ansluter sig till de här grupperingarna, där man bestämmer träff och slåss. Det har vi inte sett tidigare, säger supporterpolisen Torbjörn Eidering.

Under 2023 blev sex Elfsborgssupportrar avstängda från att gå på fotboll efter incidenter i samband med lagets matcher, enligt siffror från klubben. 2023 var också ett år som har präglats av flera ordningsstörningar.

Enligt polisen är det en ny gruppering som har växt fram och som har tagit en större plats på läktaren, vars tydliga fokus är att bränna bengaler, slåss och att visa upp sig i sociala medier.

– Elfsborgsläktaren växer ganska kraftigt, vilket är superpositivt. Men i och med att det växer även andra grupperingar, som stökar och som inte vill hålla sig till det som är rätt, säger Torbjörn Eidering.

Bråk innan match

För två veckor sedan inträffade ett större supporterbråk i centrala Borås innan matchen mellan Elfsborg och Gais i Svenska cupen.

Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp ett 20-tal supportrar riskerar nu tillträdesförbud.

Publiken har ökat med 50 procent

Torbjörn Eidering tycker sig se att problemen på läktaren vuxit efter pandemin.

– Under ett antal år hade vi inga bränningar framförallt på hemmaarenan. Men efter pandemin har vi sett att det har ökat. Då fanns det kanske ett behov av att se fotboll på plats, säger han.

Polisen jobbar utifrån exkluderingsstrategin som går ut på att få bort individer som begår brott på arenorna, där de även samverkar klubben.

– Vår publik har ökat med 50 procent sedan 2022. Det är ju självklart bra men då finns det också andra saker som tillkommer, som till exempel ett hårdare klimat på läktaren, säger Jackie Kapronczai, som är säkerhetsansvarig.

Hur jobbar ni mot det då?

– Vi har regelbunden kontakt med polisen och vi har ökat antalet ordningsvakter under matcher. Vi har ändrat om med visitering på entréerna för att komma åt otillåtna pyroteknik.

Följ med supporterpolisen Torbjörn Eidering när Elfsborg möter Örgryte i klippet ovan.

Uppmärksammade händelser under 2023:

IF Elfsborg – IFK Göteborg

Bakom ståplatsläktaren för Elfsborgs supportrar kastades tre väskor in av två maskerade personer under matchen mellan IF Elfsborg och IFK Göteborg, i juli förra året. Under en overheadflagga tog en grupp personer på sig vita helkroppsmaskeringar, och började sedan att elda ett stort antal bengaler. Röken från bengalerna gjorde att matchen fick avbrytas flera gånger om.

Malmö FF – Elfsborg IF

Den allsvenska guldmatchen i november förra året, mellan Malmö och Elfsborg, utvecklades till ett läktarkaos i halvtidspausen. När en gruppering av Elfsborgssupportrar försökte att bränna ner publiknätet framför läktaren med hjälp av bengaler. Flera av personerna hamnade sedan i bråk med ordningsvakter och polis, och bengaler kastades mot ordningsvakter. I över en timme fick matchen skjutas upp efter händelsen.

IF Elfsborg – Gais

För två veckor sedan möttes IF Elfsborg och Gais i premiären av Svenska cupen. Men flera timmar innan matchen konfronterar grupperingar från Elfsborg och Gais varandra i centrala Borås. Ett stort slagsmål utbryter, med ett 70-tal personer inblandade, där även en polis skadas i samband med händelsen.

Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp. Polisen har även skrivit en anmälan om tillträdesförbud mot ett 20-tal supportrar, främst supportrar till Elfsborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.