Tågolyckan ägde rum på den obevakade järnvägsövergången i Svenshögen utanför Stenungsund och var den andra olyckan på korsningen i år. Just i Stenungsund finns flera obevakade plankorsningar. En person inom räddningstjänsten som har drivit den här frågan och som riktar skarp kritik mot Trafikverket är insatsledaren Erik Söderberg i Stenungsund.
– Det görs inte tillräckligt för att skydda medborgarna. De påtalar inte tillräckligt mycket för sina arbetsgivare att man måste ha pengar för att tillgodose säkerheten, säger han.
Erik Söderberg har jobbat på räddningstjänsten i 42 år och har varit med om många tågolyckor under åren. Han berättar att varje gång han får ett larm om en tågolycka på vägarna väcks det starka känslor i honom.
- Jag hamnar på maxstress, adrenalinet och pulsen går i topp så att benen skakar på mig samtidigt som jag ska göra ett livräddande jobb, säger han.
Driver frågan sedan länge
Eftersom frågan är så viktigt för honom har han drivit den i 20 år som politiskt aktiv inom Liberalerna.
– Den här frågan måste upp till högre nivåer för att det ska bli ändring. Något måste göras, säger han.
Trafikverket bemöter kritiken från Erik Söderberg och menar att det pågår en utredning om olyckan och att Trafikverket jobbar hårt för att göra järnvägarna så säkra som möjligt.
– Vi ser över alla plankorsningar och vi vill såklart ha så få plankorsningar som möjligt, säger Erik Lööv, avdelningschef underhållsdistrikt Väst.
Varför har detta inte gjorts hittills?
– Det är också en resursfråga, vi har inte obegränsat med pengar för att bygga bort alla plankorsningar på en gång, säger Erik Lööv på Trafikverket.