Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludwig Andersson skadades allvarligt i en trafikolycka i Lerum förra året. Nu har hockeysverige samlat in över en halv miljon kronor för att hjälpa honom i resan tillbaka. Hör mer om vad pengarna ska gå till i klippet. Foto: SVT

Efter trafikolyckan i Lerum: En halv miljon insamlad till Ludwig

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som sommarlovet tog slut passerade insamlingen till Ludwig Anderssons rehabilitering en halv miljon kronor. Nu kämpar familjen vidare för att han ska bli bättre – med det stora målet att han ska kunna delta på studenten nästa år.

– Vi är otroligt glada över gensvaret och de möjligheter som pengarna ger oss, säger hans mamma Pernilla Andersson.

Följ med ner i bassängen i klippet och hör vad pengarna ska gå till.

Livet i den kropp Ludwig Andersson fått prövar honom, men föräldrarna fortsätter framåt och uppåt. Tillsammans har de hopp om mer.

– Ludwig är stark efter all hockeyträning och ung. Vi tror att han har alla chanser att utvecklas mer, säger Pernilla Andersson samtidigt som hon och Ludwigs pappa fortsätter med träningen i bassängen.

Ska flytta från korttidsboende

Det var i december förra året som de fyra tonårskillarna satte sig i bilen för att köra från gymnsieskolan i Lerum till ett gatukök. Men de kom aldrig fram. Det var halt, bilen fick sladd och den mötande linjebussen körde med full kraft rakt in i sidan. Ludwig skadades allvarligast med bland annat hjärnskador, men överlevde mot alla odds. Resan tillbaka är lång. 

– Nästa steg är att han ska kunna flytta hem igen och lämna korttidsboendet. Vi hoppas det kan bli i år.

Inlägg delades 100 000 gånger

Insamlingen till Ludwig Andersson som hans familj startade tillsammans med hockeyklubben Bäcken HC har fått stor spridning i hela hockeysverige. När inlägget publicerades på sociala medier i början av sommaren delades det 100 000 gånger på mindre än en timme.

– Ändå trodde vi aldrig på dessa summor. Det är fortfarande ofattbart, säger Pernilla Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så kämpar Ludwig och hans familj med rehabilitering efter svåra olyckan. Foto: Privat/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.