Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani (till höger i bild) klev under måndagen ut på Landvetters landningsbana tillsammans med kollegorna i landslagstruppen Foto: Amanda Gustafsson / SVT Nyheter Väst

Efter VM-äventyret – nu landar bronshjältarna på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Med färska bronsmedaljer har nu de svenska VM-hjältarna kommit hem för att hyllas efter sommarens äventyr i Frankrike. Under måndagen landade det svenska fotbollslandslagets damer på Landvetter flygplats utanför Göteborg.

Klockan 12.15 steg lagkapten Caroline Seger nedför trappan, hon var först ut från planet som tagit den svenska VM-truppen från Frankrike till Sverige och Göteborg. Under måndagen satte laget fötterna på svensk mark igen.

Efter knappt en halvtimme kom truppen ut i ankomsthallen på flygplatsen, där ett stort uppbåd av press och fans samlats. Folksamlingen bröt ut i ”Du gamla du fria” när spelarna kom ut från säkerhetskontrollen samtidigt som kamerablixtrarna smattrade frenetiskt.

Fotbolls-VM 2019

– Det känns som att det här laget, den här sommaren, blivit en riksangelägenhet, säger SVT Sports reporter Hannes Nyberg i direktsändningen från hemkomsten.

Seger hoppas på positiv effekt

Till slut klev några av landslagets starkaste profiler fram till den samlade pressen för att lämna kommentarer kring vad VM-bronset kan komma att betyda för svensk fotboll.

– Vi ville landa och träffa vära nära och kära, vi har satt Sverige på världskartan igen vilket känns skönt. Vi har vunnit ett brons. Damfotbollen skjuter i höjden vad det gäller populäritet, säger Kosovare Asllani inför ett stort pressuppbåd.

Kapten Caroline Seger, som lotsat fram sina medspelare under sommarens turneringen, vet av tidigare erfarenhet att intresset tenderar att svalna när VM-festen klingar ut.

– Men jag hoppas att detta nu ger ringar på vattnet och ger en positiv framtid för svensk damfotboll, sade hon inför medierna som samlats på Landvetter flygplats.

Sent på måndagseftermiddagen väntas ett rejält firande på Götaplatsen i Göteborg.

Foto: SVT Väst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2019

Mer i ämnet