Skarabon Sture Grauers menar att den planerade trafikplatsen hindrar Varnhems utveckling. Men Malin Tell, tf planchef, vill undvika omtag i vägprojektet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT. Grafik: Trafikverket.

Nya väg 49 – hot eller räddning för Varnhem

Uppdaterad
Publicerad

Väg 49 ska byggas om mellan Axvall och Skövde – en i decennier efter efterlängtad ombyggnad. Men dragningen förbi Varnhem får kritik för att hindra samhällets utveckling.

– Skara kommun missar en massa värdefull tomtmark, menar trafikplaneraren och skarabon Sture Grauers.

En planskild korsning på samma plats som den nuvarande – det är Trafikverkets förslaget för nya väg 49 förbi Varnhem. Något som Skara kommun stödjer.

Men om den nya vägen läggs bara 50 meter norrut så skulle det bli plats för 70-80 nya bostäder, menar vägexperten Sture Grauers som lämnat ett detaljerat alternativt förslag.

– Det är obegripligt hur kommunen kan missa detta, när man samtidigt talar om behovet av bostäder nära allmänna kommunikationer, säger han.

Hög trafikbelastning

För ett tiotal år sedan byggdes sju kilometer motorväg mellan Skara och Axvall, men sedan stannade det av. Resten av sträckan Axvall-Skövde ser ut som den gjorde i slutet av 1950-talet, trots en trafikbelastning som är lika med eller större än E20 förbi Skara. Men nu ska sträckan Axvall-Varnhem byggas. Vid jul gick tiden ut för att komma med synpunkter på den nya dragningen av väg 49. I vår fastställs vägplanen och 2022 är arbetet planerat att starta.

Skarabon Sture Grauers som i 50 år arbetat med trafik- och samhällsplanering i Västsverige har lämnat in ett detaljerat motförslag. I stället för en planskild korsning föreslår Sture Grauers en stor rondell och att vägen flyttas något – för att skapa plats för många nya hus.

Tveksamma

Men Trafikverket och Skara kommun menar att det skulle sakta ner hastigheten både på den nya vägen och i projektet.

– Vi har tittat noga på förslaget, men vi menar att hans lösning med en cirkulationsplats drar ner hastigheten för mycket. Dessutom vill vi helst inte göra ett omtag nu, när vi äntligen är så nära att äntligen komma igång, säger Malin Tell, tf planchef i Skara kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.