Foto: SVT Design

Efterskalv att räkna med

Uppdaterad
Publicerad

Många göteborgare blev förvånade efter gårdagens skakningar. Men enligt seismologen Reynir Bödvarsson var det inte anmärkningsvärt.

Den vanligaste orsaken till jordskalv är när två plattor i jordskorpan som hakat fast i varandra senare släpper taget. Då uppstår spänningar som alltså blir ett jordskalv. Men onsdagskvällens skalv i Göteborgstrakterna var annorlunda.

– Det var ett skalv inuti plattan vilket inte är lika vanligt som skalv i plattgränserna. Men det förekommer och har att göra med stressutjämningar i svaga zoner på plattan – såsom Kattegatt-plattan är, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Gårdagens jordskalv hade magnituden 2,8 på richterskalan och epicentrum var vid kusten utanför Amundön, 15 kilometer sydväst om centrala Göteborg. Skalvet skedde på 20 kilometers djup.

Varför just i Göteborg?

– Ja, det är inte så förvånande. Det brukar ske ungefär var tionde år i dessa trakter och nu var det på tiden att det inträffade här.

Kan vi räkna med efterskalv?

– Ja, det är ganska sannolikt men det är nog inget man kommer känna av. Skalven blir väldigt små så det är inget att oroa sig för. Man brukar säga att när magnituden är över 2 så känns det. Så gårdagskvällens skalv var ganska kraftig och märktes av i stora delar av staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.