– Jag är ekonom i botten och jag reagerade direkt. Jag tror att varje kommuninvånare måste reagera på detta, säger Christina Carlsson (M), ordförande i kommunrevisionen i Kungälv.
Granskningen, som gjorts av revisionsbyrån Pwc, visar hur ferieverksamhet i Kungälv sköttes förra året. I den ingår de kommunala sommarjobben men också volontärresor som gjorts med ungdomar. Förra året gick två resor med ungdomar från Kungälv, en till Bosnien Hercegovina och en till Israel och Palestina.
Stora handkassor
I samband med resorna har kommunens tjänstemän använt handkassor med kort och kontanta pengar. Revisorerna noterar att enligt kommunens egna regler så får handkassor inte överstiga 2.000 om inte särskilda skäl föreligger. Och på resorna har stora belopp spenderats i handkassor, i samband med Israel-resan fanns en handkassa på drygt 118.000 kronor.
Flera av de kvitton som redovisats efter resorna är dessutom osignerade och skrivna på bland annat hebreiska, bosniska och arabiska vilket gjort att man i flera fall inte kunnat avgöra vad som köpts.
Kritiken handlar också om att anställdas timrapporter har attesterats av en tjänsteman i kommunen som inte är behörig att attestera.
Köpte After sun
Rapporten visar också att kommunens personal köpt apoteksprodukter som munskölj, tandpetare och After sun solkräm. Revisorerna frågar sig om den typen av inköp ska göras med skattemedel eller privata pengar.
Volontäresorna har också blivit dyrare än beräknat. Varför är oklart. Vad hela sommarjobbsverksamheten inklusive resorna har kostat Kungälvs kommun går inte att fastställa, eftersom kostnaderna bokförts på olika ställen.
– Nu får kommunchefen granska i detalj när han har fått hela rapporten, vad det är som skett, vilka var ansvariga och vilka rutiner som behöver ses över, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).
Det är ju ni politiker i kommunstyrelsen som får kritik, det är ni som ska handla. Vad ska du göra?
– Vi kommer att behandla rapporten nästa vecka och därmed ger vi ett uppdrag till förvaltningen att komma tillbaka med åtgärder man måste göra.
Slut med volontärresor
Ska man handla produkter som munskölj, tandpetare och After sun för skattepengar eller privata pengar?
– För min del vill jag nog uppfatta det som privata produkter. Men kommunchefen får komma tillbaka med ett tydliggörandet var går gränsen.
Du hänvisar till kommunchefen men har inte ni politiker ett ansvar?
– Det jag har gjort sedan vi tillträdde, det här är något som pågått länge, det är att vi har reviderat målen som också är uppe för politisk styrning. Det kommer inte att finnas sådana här volontärresor framöver, säger Miguel Odhner.
Enligt Christina Carlsson, ordförande i kommunrevisionen i Kungälv, är man i kommunrevisionen helt enig i kritiken.
– Det är många olika synpunkter och rekommendationer så man kan bedöma det som något allvarligt.
På väg att bli stor
Hur kunde bristerna bli så många och omfattande?
– Min personliga åsikt är att Kungälv är en härlig kommun att bo och vara i och så men det är också en kommun som är på väg att bli en stor kommun. Mycket av dom här beslutsvägarna och besluten som fattats här härrör från ett mönster kanske fanns förr men inte borde finnas nu, säger Christina Carlsson.
Rapporten har gått iväg till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Miguel Odhner, har förvaltningen fått i uppdrag att komma med förslag på förändringar.
– Det viktigaste här är att de rutiner och brister som identifierats åtgärdas, säger Miguel Odhner.
Volontärresa
Har ingått som en del av Kungälv kommuns volontärarbete och syftar bland annat till att ge ungdomar ökad tolerans och bättre förståelse för mångfald och samexistens.
Under resorna har de unga fått resa och uppehälle betalt av kommunen men de har inte tjänat några pengar när de har varit iväg.