Vid 19-tiden hade ungefär 170 blixtar registrerats under de senaste två timmarna. Foto: Blixtkarta/SMHI

Meteorologen: ”Räkna med mer blixtar, strömavbrott och översvämningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett åskoväder över norra Göteborg förlorade över 34000 abonnenter sin ström.

Ovädret, som också orsakade problem i kollektivtrafiken, lär stanna över helgen.

– Vi har kvar regn- och åskskurarna och molnen dominerar över Götaland, säger SVT:s meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret.

Det var Hisingen som blev utan ström på midsommardagen då ett rejält lågtryck med många blixtnedslag slog ner över Göteborg.

Göteborg Energi uppger på sin hemsida att strömmen var tillbaka vid 18.45, men ovädret fortsatte orsaka problem och vid 19-tiden hade ungefär 170 blixtar registrerats under de senaste två timmarna.

Räddningstjänsten har fullt upp

I ett pressmeddelande uppgav räddningstjänsten att de fick handskas med många larm, bland annat automatiska brandlarm som lösts ut samt hisstopp. Det började även brinna i en villa i Lerum, men läget kunde snabbt kontrolleras.

– Vi har folk ute från fem räddningsstationer ute just nu för att klara larmen, säger Christer Dahlberg ledningscentralen Räddningstjänsten Storgöteborg, vid 20-tiden på lördagskvällen.

Runt klockan 21 uppgav Mikael Lindgren på ledningscentralen att de flesta styrkorna höll på att skickas hem.

Omfattande signalfel

Ovädret orsakade också problem i kollektivtrafiken.

– Just nu är det strömlöst på Göta älvbron så all spårvagnstrafik där över är det stopp i, men bussarna över går som vanligt, sa Mette Ramquist, presschef på Västtrafik vid 19-tiden.

Även tågsträckan Göteborg – Älvängen – Vänersborg påverkas då det var stopp förbi Gamlestaden på grund av signalfel.

Även färjan vid kornhallsleden stoppades, denna beräknades att komma igång igen vid 22-tiden.

Fortsatt oväder i hela Götaland

Men det är inte bara Göteborgsområdet som har drabbats av ovädret – stora delar av Götaland har fått stå ut med moln och regnskurar.

– Vi har ett ganska stort område med regn- och åskskurar som rör sig upp över Småland och mot Göteborgstrakten och det kommer att fyllas på med mer under kvällen, natten och även morgondagen. Så man får räkna med mer blixtnedslag, mer strömavbrott och även en del översvämningar på sina håll, säger SVT:s meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret.

Ovädret hänger ihop med den varma och ostadiga luften som nu drar in över södra Sverige, förklarar Jannicke Hansen Geitskaret, och lär stanna till början av nästa vecka då det sakta börjar röra sig österut.

Samtidigt så bjuder söndagen på riktigt fint sommarväder i Svealand och Norrland med temperaturer på över 25 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.