Nevs i Trollhättan har ekonomiska bekymmer. Foto: SVT

Elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan hotas av tvångslikvidation

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan har hamnat i ett prekärt läge och riskerar att tvångslikvideras, skriver Dagens industri. Anledningen är att den kinesiska ägaren Evergrande hamnat i en finansiell kris.

Enligt Nevs årsredovisning 2021 så gjordes en förlust på 17,3 miljarder kronor, skriver Dagens industri. Detta efter att Nevs tvingats göra nedskrivningar på 14,7 miljarder kopplat till fordringar som Nevs haft på andra bolag inom fastighetsjätten Evergrandes koncern.

– Jag förstår att det kan se väldigt märkligt ut. Det beror helt och hållet på Evergrandes prekära finansiella situation. Vi kände oss nödgade att på pappret skriva ned deras skulder till oss, i samråd med våra revisorer, även om de fortfarande existerar mellan bolagen, säger Stefan Tilk, vd på Nevs, till Dagens industri.

Jagar ny finansiär

Det egna kapitalet för Nevs uppgick dessutom till minus 800 miljoner kronor för 2021. Därför har bolaget tvingats uppföra en kontrollbalansräkning, vilket måste göras när kassan minskar drastistiskt.

Före april nästa år måste Nevs återställa nivåerna i det egna kapitalet – annars kan bolaget tvångslikvideras.

-Jag är inte bekymrad alls, utan det kommer definitivt bli klart före april, säger Stefan Tilk.

I klippet nedan kan du följa turerna kring Nevs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.