Eldningsförbud i tre kommuner i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän har utfärdat ett eldningsförbud från idag måndag klockan 12 och tills vidare. Anledningen är den senaste tiden torra väder som har redan har lett till skogsbränder, senast igår eftermiddag mellan Uddevalla och Stenungsund.

Det är alltså inte tillåtet med eld samt grillning i skog och mark. Eldningsförbudet innebär att det bara är tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar utställda i trädgårdar i anslutning till bostads- och fritidshus och iordningställda grillplatser. Engångsgrillar får endast användas på särskilda grillplatser och aldrig direkt på marken. Förbudet berör Uddevalla, Lysekil och Munkedal.

– Beslutet baseras på SMHI:s prognoser och våra egna anlyser. Dessutom tar vi hänsyn lokalt eftersom vi har haft några mindre skogsbränder den senaste veckan. Vi vill uppmana alla att ta ansvar och på så sätt undvika nya bränder, säger Bernt Eriksson, chef räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Hur vanligt är det med eldningsförbud redan första juni?

– Det är relativt tidigt. Skogsbrandssänsongen brukar börja lite senare. Men det har nu varit torrt en lång period, säger han.

Personer som bryter mot eldningsförbudet riskerar att dömas till böter.

I klippet nedan kan du följa med på när vi var på skogsbrandflygets första tur för säsongen i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.