Eldningsförbudet i skog och mark som infördes den 3 juli i sju kommuner i Bohuslän kommer vara kvar trots helgens regn. Foto: TT

Eldningsförbud kvar trots regn

Publicerad

Eldningsförbudet för sju kommuner i Bohuslän infördes i början av juli på grund av det torra vädret. Men trots att regn faller över Västsverige så står beslutet fast.

– Vi häver det inte före det har varit en riktig regnperiod, säger Mathias Björck, styrkeledare räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Även om det infördes ett eldningsförbud den 3 juli för sju kommuner i Bohuslän har det kommit in många larm till räddningstjänsten i Uddevalla. Bland annat under natten söndagen då de fick rycka ut på några mindre gräsbränder.

– Vi har haft en intensiv period med fler larm än normalt men tack och lov har det inte varit större bränder. De skogsbränder vi har haft har varit av mindre karaktär som vi tidigt varit på plats på för att släcka, säger Mathias Björck, styrkeledare räddningstjänsten Mitt Bohuslän i Uddevalla.

Förbud kvar trots regn

Trots att regnet har fallit över stora delar av Bohuslän under söndagen kommer eldningsförbudet stå kvar, något som Bohusläningen var först att rapportera om. Det krävs helt enkelt mer regn för att det ska vara säker att ta bort förbudet.

– Det är så torrt i marken och även om det blött på ytan så värms det lätt upp och det sprider sig, säger Björck.

Dessutom räknar man med varmare väder i veckan och det gör att Mathias Björck tror att beslutet kommer stå fast i ett bra tag.

– Det behövs en rejäl rotblöta så att det går ner flera centimeter i marken för att vi ska häva förbudet. Det kommer att krävas en riktig regnperiod för att vi ska ta det beslutet, säger Björck.

Kommuner med eldningsförbud

Munkedal

Lysekil

Uddevalla

Färgelanda

Strömstad

Tanum

Sotenäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.