Foto: SVT

Elev ska ha kastat stolar – och tvingat lärare ta bort frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

En elev misstänks för olaga tvång efter att ha kastat stolar och tvingat en lärare på en skola i Göteborg att ändra i elevens frånvarorapporteringen, enligt misstankarna.
Läraren upplevde situationen som så pressad att hon initialt gjorde som eleven ville.
– Läraren kände sig ganska trängd i det läget, säger skolans rektor till SVT Nyheter Väst.

Händelsen utspelade sig i maj i år när eleven inte var överens med sin lärare om han var sen till en lektion eller inte. Läraren antecknade eleven för sen ankomst. Eleven ska då har blivit utåtagerande och menade att han var i närheten av klassrummet under tiden och alltså inte var sen.

– Eleven drev detta hårt och i samband med detta blev han i väldig affekt och han kastade stolar i klassrummet, säger skolans rektor.

– För att det inte skulle bli mer, vi har ett lågaffektivt bemötande som policy, valde läraren att faktiskt ändra i rapporteringen.

Läraren mådde inte bra efter hoten

Efter händelsen valde dock läraren att ändra sitt beslut.

– Läraren mådde inte bra efter detta. Hon var också rädd för kommande repressalier. Senare bestämde hon sig för att ändra tillbaka i rapporteringen eftersom hon inte var nöjd med att ha ändrat och gjorde en anmälan om olaga tvång mot eleven, säger rektorn.

Skolan hade efter händelsen en uppföljning på eleven. En anmälan gick också ut till olika instanser, menar rektorn.

– Med facit i hand, den killen hade tillräckligt i livet och behövde inte det här, men det är naturligtvis inte rätt i sak att ändra frånvarorapporteringen. Oavsett hur läraren hade gjort så hade jag stöttat henne, säger rektorn.

Eleven mådde inte bra

Rektorn menar att eleven var inne i en jobbig period och var arg på många saker. 

– Det är inga lätta situationer att handskas med ungdomar som hamnar i många problem. Irritationsmoment kan blir stora för dem, det här var ett sådant tillfälle.

Hur vanligt är det att våld och hot riktas mot skolans lärare?

– Sällan. Det händer då och då. Vi har haft något jobbigt år tillbaka i tiden, men på sista tiden, de senaste två åren, har det varit väldigt lugnt.

SVT  Nyheter Väst har pratat med elevens advokat som inte vill kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer