Elever på en annan SFI-utbildning. Foto: SVT

Elever tvingas sluta efter SFI-flytt

Publicerad

Götene kommun har slagit samman sin SFI-verksamhet med Lidköping, något som fått elever att droppa av på grund av resekostnaden.

Med bara några veckors varsel flyttades SFI-utbildningen från Götene till Lidköping och eleverna ställdes inför alternativen att betala resekostnaderna till grannkommunen, eller sluta utbildningen, skriver Nya Lidköpings-tidningen.

Sedan SFI-verksamheten slagits samman mellan Götene, Vara och Lidköping har fem elever  från Götene slutat och lärare vid SFI-utbildningen befarar att fler kommer att hoppa av inom kort.

Kostsamma busskort

En betydande orsak till avhoppen är att ett busskort mellan Götene och Lidköping kostar 1050 kronor per månad, en ansenlig summa för eleverna eftersom SFI inte berättigar till varken studiemedel från CSN eller studentrabatt på bussen

– Det är för mycket pengar. Jag kommer också sluta snart, jag vill inte köpa busskort och jag vill vara nära mina barn, säger Farhia Cigale till tidningen.

Individuell bedömning

Eleverna har nu skickat ett gemensamt brev till kommunen om att de vill få ekonomiskt stöd. Götene kommun svarade då att man inte ger generella bidrag för busskort, skriver NLT.

– Det här med att man inte skulle ha råd att resa... Varje elev som vill kan göra en ansökan om att få stöd till bussresorna hos Götene kommun. Sedan görs det en individuell bedömning av var och en och den som uppfyller kraven får ekonomiskt bidrag för resorna till Lidköping, säger Ove Brodin, chef vuxenutbildningen i Götene, Lidköping och Vara kommun, till SVT Västnytt.

Frivillig undervisning

Alla kommuner i Sverige har en skyldighet att ordna med SFI-utbildning, men hur tillgänglig den ska vara finns det inga regler för.

– Är det så att man hoppar av så är det väldigt tråkigt samtidigt är ju SFI-undervisningen frivillig, men kommunerna ska erbjuda utbildningen. Det finns också vinster för eleverna eftersom de hamnar i större grupper i och med flytten till Lidköping och då är det också lättare att gruppera in eleverna på den nivå som de befinner sig när det gäller svenska språket, säger Ove Brodin.

Knappare resurser

För eleverna är flytten kostsam, men för Götene kommun är flytten lönsam.

– Lokalerna som användes tidigare i Götene renoveras nu eftersom de var undermåliga och ska användas till annat. Vi jobbar också med allt knappare resurser och det är också därför vi gått ihop kommunvis med vuxenutbildningen, säger Ove Brodin till SVT Västnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.