13-åriga Elina Hall från Göteborg har designat årets majblomma. Foto: Alma Vettlund

Elina från Göteborg har designat årets majblomma

Publicerad

Vinnaren av majblommans designtävling heter Elina Hall och bor i Haga i Göteborg. Förra årets majblomma var inspirerad av nyckelpigan och Elina valde att gå vidare på samma tema. Årets blomma efterliknar nämligen en humla.

Årets majblommor kommer att vara svarta och guldiga med pärlemor i mitten.

– Jag tänkte att förra året liknade blomman en insekt och då valde jag en humla i år. Den tycker om blommor och sprider pollen så det passar ju väldigt bra, säger 13-åriga Elina Hall.

Omkring 80.000 barn kommer att börja sälja majblommor den 12 april. Förra året firade majblomman 110 år och samlades 64 miljoner kronor in, vilket var rekord.

”Man vet att man gör något bra”

Elina Hall har sålt majblommor sedan hon gick i tredje klass. Nu går hon i sexan och har sålt varje år sedan dess.

– Det är jätteroligt. Man vet att man gör något bra, säger hon.

På fritiden brukar hon dansa, spela piano och rita både på datorn och på papper.

– På sistone har jag ritat olika slags blommor och försökt lära mig lite manga.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation som arbetar för att förbättra barns villkor. Organisationens mål är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kompisar på fritiden och i skolan. Genom att barn säljer majblommor samlas pengar in. Majblomman delar sedan ut bidrag till barn, informerar om barns villkor och stödjer forskningsprojekt.

Källa: Majblomman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer