Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kammaråklagare Martin Svensson om varför han har valt att väcka åtal. Foto: SVT

Elva politiker i Alingsås åtalas för tjänstefel – gav bygglov till strandvilla

Uppdaterad
Publicerad

Elva politiker i Alingsås åtalas nu för tjänstefel efter att de gett bygglov till en 400 kvadratmeters strandvilla – mot tjänstemännens rekommendationer.

– Det krävs mycket för att man ska tycka att det är frågan om ett tjänstefel. Men det är ett sådant anmärkningsvärt steg från detaljplanen så att jag menar att det är frågan om det här, säger åklagare Martin Svensson.

Tomten det handlar om ligger med skogen i ryggen och sjön Mjörn framför sig. Där ligger redan en villa och 2021 ville en släkting till villaägaren bygga på samma tomt. I oktober godkände den dåvarande stadsbyggnadsnämnden i Alingsås bygget – trots att tjänstemännen gav ett tydligt nej. 

Elva politiker åtalas

Nu åtalas de elva politiker från Centerpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna i stadsbyggnadsnämnden, som gav bygglovet, för tjänstefel av åklagare Martin Svensson.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i den aktuella stadsbyggnadsnämnden reserverade sig mot bygglovet och de två politikerna åtalas inte. Till slut hävde Länsstyrelsen bygglovet efter en överklagan från Naturskyddsföreningen.

Nämnden upplöstes

Stadsbyggnadsnämnden upplöstes också av de egna partikamraterna i kommunstyrelsen och en utredning visade att 80 procent av 65 granskade ärenden kan ha varit olagliga. De 65 granskade ärendena valdes ut på grund av att tjänstemännen rekommenderat ett annat beslut som politikerna valde att gå emot. Totalt fattade byggnadsnämnden beslut i cirka 300 ärenden under den här perioden.

SVT har varit i kontakt med flera av politikerna. Samtliga förnekar brott.

Rättelse: I en tidigare version stod att en utredning hade visat att 80 procent av byggnadsnämndens tidigare beslut varit felaktiga. Texten är nu rättad och har också förtydligats med information om hur många ärenden nämnden totalt fattade beslut om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En villa vid stranden till Mjörn i Alingsås fick bygglov trots tjänstemännens protester. I klippet hör du om vägen från den omtvistade beslutet till nu, nästan två år senare, när 11 politiker står åtalade. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.