Många besöker Emigranternas hus, men nu lever verksamheten under nedläggningshot. Foto: SVT

Emigranternas hus hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Marknadshyror och minskade kommunala bidrag hotar Emigranternas hus i Göteborg. – När klockan ringer i månadsskiftet juni och juli. Då är det stängt här, säger Roger Bodin, verksamhetsledare.

Emigranternas hus öppnade 2003 i det gamla tullhuset vid Packhuskajen i Göteborg. Verksamheten bedrivs på våning två och tre ovanför Casino Cosmopol.

Historiska lokaler

Huset är en del av Sveriges historia då största delen av de svenskar som emigrerade till USA mellan åren 1850 och 1920, vilket var 25% av befolkningen, lämnade landet härifrån. I utställningslokalerna tar man ofta emot skolklasser och berättar om utvandringen.

– Vi har ungefär tre skolklasser om dagen här under terminerna, säger Roger Bodin, VD och verksamhetschef för Emigranternas hus.

Hotas av höjd hyra och mindre bidrag

Nu hotas verksamheten av att det kommunala bostadsbolaget Higab har höjt hyran från 925 000 kr/år till 1 356 000 kr/år, samtidigt som de kommunala bidragen minskas från 1 350 000 till 675 000 kr/år. För 2020 års budget innebär det försämringar med 1 miljon kronor av en budget på runt 2,5 miljoner.

Kan ni inte bara flytta verksamheten till billigare lokaler?

– Jo, vi kan naturligtvis befinna oss var som helst – men då skulle vi ju tappa det historiska perspektivet av att finnas på platsen där det ägde rum. Det är styrkan med att vara här, säger Roger Bodin.

Kan vara stängt till sommaren

Verksamheten har en anställd som nu är uppsagd. Resten bedrivs av obetald arbetskraft. Roger Bodin säger sig arbeta utan lön och det finns några personer som ingår i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Men trots detta är verksamhetens dagar räknade om inte de ekonomiska förutsättningarna ändras.

– Om halva finansieringen har försvunnit så kan man säga att när klockan ringer i månadsskiftet juni och juli. Då är det stängt här, säger Roger Bodin, verksamhetsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.