En av Sveriges bästa i judo och helt blind

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av Sveriges bästa på judo, med den enda skillnaden att hon inte ser någonting. Nicolina Pernheim från Göteborg reser snart till Rio de Janeiro i Brasilien för att som enda blind tävla i judo för synskadade i Paralympics.

– Jag ser ju sämst och är fortfarande yngst, men jag vet att jag kan vinna över dem, så jag hoppas det kan gå, säger 25-åriga Nicolina Pernheim från Västra Frölunda i Göteborg.

När man ser henne träna på hennes moderklubb Sakura Judo är det svårt att upptäcka att det enda hon kan se är ibland fläckar av ljus, resten är mörker. Det är bara de röda prickarna på judodräkten och det faktum att hon alltid håller tag i motståndaren som avslöjar att Nicolina Pernheim varit blind sedan födseln.

– Man får vara ännu bättre. Vi håller ju alltid i våra motståndare så jag känner ju hur de rör sig, och när någonting är på gång.

Tävlar mot personer med vanlig syn

Nicolina Pernheim är en av Sveriges bästa judoutövare i hennes viktklass. Häromåret tog hon brons i SM , alltså judo-SM mot personer med full syn. Och hon medger att det är en kick att vinna över en person som har vanlig syn.

– Jag vet att de är livrädda att tävla mot mig, för de vill ju inte förlora. Och det är ju en ganska häftig känsla att veta det.

Bästa blinda i världen

När det gäller internationellt är hon bland synskadade rankad åtta i världen i hennes viktklass. Och när det gäller helt blinda är hon den bästa kvinnan i världen. De sju andra tävlande som hon snart möter i Paralympics i Rio de Janeiro är både äldre och ser bättre än henne, så det kommer inte bli en lätt resa säger hon.

– Det är jättetufft motstånd, men jag har vunnit över flera av dem tidigare, så jag hoppas det kan gå. För jag vill verkligen ta en medalj, jag vill verkligen det.

När hon inte tränar läser Nicolina Pernheim till sjukgymnast, och hon arbetar aktivt för att fler barn och unga med synskador ska börja träna judo.

– Idrott är hur viktigt som helst, speciellt om man har ett funktionshinder. Som synskadad kan det ibland vara svårt att få kompisar och det får man judon. Och sen är det riktigt, riktigt roligt, säger Nicolina Pernheim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.