Arkivbild. Foto: Fotograferna Holmberg / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

En fördubbling i Västra Götaland: ”Riskerar att patienter dör”

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har haft en stor ökning av restnoterade läkemedel de senaste åren. Nu larmar personal inom regionen att det kan handla om liv och död.

Läkemedel som inte finns tillgängliga och har tagit slut hos tillverkaren är ett problem som blir allt vanligare i Sverige. Så också i Västra Götalands län. Här har det skett en ökning över flera år, men framför allt en stor sådan från årsskiftet.

– Det har blivit extremt det senaste halvåret, det är en dramatisk ökning, säger Katja Heikkinen, sortimentrådsansvarig och apotekare vid Sjukhusapoteket, som är den del av regionen som hanterar frågor kring restnoterade läkemedel.

”Kan vara livsavgörande”

Regionen har haft en fördubbling av antalet restnoterade läkemedel mellan maj förra året och maj i år. Bassortimentet av läkemedel i Västra Götaland består av 3000 artiklar som Sjukhusapoteket har till ansvar att bevaka, 210 av dess går inte att få tag på.

– Vi har dagliga problem med att läkemedel inte är tillgängliga. Ofta hittar vi alternativa lösningar, men inte alltid och när vi inte gör det är det problematiskt. Det kan vara mer eller mindre livsavgörande, säger Marie Claesson Rasmuson, chef för Sjukhusapoteket Västra Götalandsregionen.

Läkemedelsbrister kräver stora resurser

Bristen på läkemedel påverkar regionens arbete och sväljer resurser.

– Sjukhusapoteket har en grupp som dagligen arbetar med att leta efter alternativ till läkemedel som inte är tillgängliga. Den belastningen ökar successivt. Det kräver mer och mer resurser.

Problemet gäller inte enbart Västra Götalandsregionen, utan är ett problem i hela Sverige och även globalt, menar Marie Claesson Rasmuson. Det kan orsaka stora problem framöver.

– Det är ett allvarligt problem när man inte har de läkemedel man vill ha för att kunna behandla sina patienter på bästa sätt. Handlar det om sådana som är av akut livsavgörande karaktär riskerar det att leda till att patienter dör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer