• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Kimpze”, ”Vector” och ”Wolfspawn” gillar att gå omkring utomhus. Foto: Foto: SVT/Kristian Erskog

En hobby med extra klös

Uppdaterad
Publicerad

Att klä upp sig i djurdräkter har blivit den nya flugan i Skövde.

Vissa har dans, fotboll eller musik som hobby. Men det är inget för de här tre killarna. Här ligger intresset i päls.

I en liten lägenhet i Skövde bor Pontus tillsammans med sin pojkvän. De båda träffades via intresset för furry fandom och konstaterar att Skövde är en slags huvudstad dit många så kallade ”furries” har flyttat på senare tid.

– ”Fursona”, som det heter, är en ploj på ”persona”. Det är den karaktär man skapar en dräkt till, säger Pontus Segerhierta som har på sig sin partners dräkt när SVT Nyheter Väst kommer på besök.

Karaktären heter ”Vector”. Själv äger han ingen dräkt ännu men han har valt en karaktär som heter ”Koori”.

– Vi gör inte så mycket utöver det vanliga egentligen med dräkterna på. Vi umgås och bara är för det mesta, säger Pontus Segerhierta när dräkten väl är på.

Familjen nyfiken

Pojkvännen jobbar och kan inte vara med under intervjun. Istället kommer två av Pontus kompisar i full mundering.

– Min familj har varit väldigt nyfiken och intresserad när de fick se bilder på dräkten. De tyckte det var en rolig och lustig hobby, säger Andreas Svensson vars karaktär heter ”Wolfspawn”.

Men det är inte en billig hobby för den som bara vill testa. En dräkt kan ligga på allt mellan 10.000  och 60.000 kronor.

Karaktären ”Kimpze”, som inte vill medverka med sitt eget namn, har till och med en mun på dräktens huvud som kan röra på sig.

– Den är rörelsekänslig och känner av när jag själv gapar, säger ”Kimpze” och illustrerar.

Det sociala som lockar

Alla nya vänner är det centrala för alla tre. Det var det som fick dem att både lockas av och fortsätta med furry fandom. Bara i de här pälsfantasternas umgängeskrets finns tio personer till som har samma hobby.

– Den sociala delen av mitt liv har förändrats väldigt mycket sen jag kom in i det här umgänget. Jag hade varken studerat, arbetat eller bott i den här staden om jag inte hade träffat sådana här människor, eller djur, skrattar Andreas ”Wolfspawn” Svensson.

Inget sexuellt

Kan det finnas en sexuell anspelning i det hela?

– För vissa kanske, men inte för mig och min partner i allafall. Jag känner mest att det är irrelevant i sammanhanget, säger Pontus Segerhierta.

Furry fandom

En fascination för antropomorfa djur, alltså djur med mänskliga beteenden, är grunden i furry fandom – en subkultur som exploderat i världen och också i Sverige. Internationella konvent som NordicFuzzcon samlar hundratals utövare varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.