Loke Hellberg, spelar Juha som ung. Foto: SVT

En komikers uppväxt – nu som långfilm

Uppdaterad
Publicerad

En komikers uppväxt av Jonas Gardell blev tv-serie samma år som romanen kom. Nu blir den även långfilm, regisserad av guldbaggevinnaren Rojda Sekersöz och med Johan Rheborg i rollen som den vuxne Juha.

Det är som det brukar vid en filminspelning, mycket folk och väntan och repetetion.  Men alla har tålamod och arbetet flyter på Tynneredsskolan i Västra Frölunda. Att rekonstruera 70-talet väcker många minnen för de äldre skådespelarna.

– Jag var tvungen att andas djupt för det var ju som att komma tillbaka, säger Klara Zimmerman, som spelar klassfröken Ulla.

– Bänkarna, hur de ser ut och var man ska ha pennan, böckerna och pennvässaren som står framme vid katedern, allt väcker minnen.

Grupptryck och pubertet

Boken och filmen tar upp många tunga ämnen – mobbning, svek, grupptryck och självmord.

– Det är väl tyvärr fortfarande aktuellt och den där balansen mellan att bli utsatt eller att bli den som slapp och hur man ska parera, säger Klara Zimmerman.

– Det är det jag tycker boken och filmen handlar om.

Juha, huvudpersonen, gör allt för att passa in och tar rollen som klassens clown. Som vuxen blir han ståuppartist med ständigt dåligt samvete för att han svek sina vänner.

– Jag tycker att det är dåligt att man ska bli mobbad för att man har på sig någonting som inte andra har, säger Loke Hellberg, som spelar Juha.

– Att man är på ett annat sätt, och det inte tillåts. Jag tycker inte om det, men det är kul att få folk som får se den här filmen, att de kommer att förstå hur fel det är.

Uppdaterat manus

– Det är ju ett nytt manus, säger Rojda Sekersöz, regissör.

– Baserat på boken, det är nya komponenter. Vår vuxna komiker är ju en lyckad svensk komiker som äldre, det utspelas i nutid och inte 90-tal som tv-serien var ifrån.

– Det är inte samma besök från barndomen, det är lite annorlunda, nutidens båge är lite annorlunda.

År 2000 fick alla Sveriges elever i åttonde klass boken En komikers uppväxt som gåva på Världsbokdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.