En man blev under tisdagskvällen skjuten i Borås. Nu pågår en stor polisinsats för att hitta gärningsmannen. Foto: Stillbild Joakim Eriksson / Video Viktor Valkonen

Man som anhölls efter dödsskjutningen i Borås har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls misstänkt för skyddande av brottsling efter tisdagens dödsskjutning i Borås har släppts. Men misstankarna mot honom kvarstår.

– Det beror både på häktningsskäl som måste uppfyllas för att någon ska häktas, och på styrkan i misstanken. En sammanvägd bedömning alltså, säger den ansvarige åklagaren Andreas Ekengren.

Det var under tisdagskvällen som en man skottskadades i närheten av högskolan i Borås. Mannen fördes till sjukhus med ambulans, där han senare avled. Kort efter skjutningen ska ett vittne ha sett en bil lämna platsen i hög hastighet.

Under natten mot onsdagen pågick en stor polisinsats i området för att hitta gärningsmannen. Polisen höll förhör med vittnen och kunde under natten gripa den man som under onsdagsmorgonen anhölls misstänkt för skyddande av brottsling.

Anhölls i tidigt

– Utredningen är i ett tidigt skede och jag vill därför inte gå in på för mycket detaljer. Men det är en man i 30-årsåldern och han är anhållen misstänkt för att ha skyddat eller hjälpt en person som begått ett grovt brott, sade Andreas Ekengren på onsdagen. 

Polisens jakt efter gärningsmannen har pågått sen dess. Någon misstänkt för mordet har på fredagskvällen inte gripits eller anhållits. Och mannen i 30-årsåldern har släppts på fri fot, även om misstanken om brott kvarstår.

– Han släpptes i går på eftermiddagen, säger Andreas Ekengren.

Åklagaren: ”Vi har vissa teorier”

Har ni någon person som är misstänkt för själva mordet?

– Vi har valt att inte kommentera det, alltså eventuella misstankar om specifika personer. Men vi har vissa teorier vi jobbar med samtidigt som man också måste jobba brett i en mordutredning, säger Andreas Ekengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.