Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischefen Erik Nord och journalisten Joakim Lamotte Foto: Julia Kero/SVT

Trots kritikstormen: Polischef står fast vid Lamotte-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

Trots starka reaktioner står Erik Nord, polischef i Göteborg, fast vid uttalandet i Expressen om att rättsystemet inte är byggt för den typ av provokativ journalistik, som han menar att Joakim Lamotte har genomfört.

Hör polischefen Erik Nord och Joakim Lamotte i klippet.

Journalisten och debattören Joakim Lamotte har nyligen valt att sluta som journalist. Anledningen till detta är, enligt honom själv, att han inte känner skydd från rättsystemet, då mängder av hans anmälningar om hot mot familjen ska ha blivit nedlagda.

På Twitter uttalade sig Erik Nord, polischefen i Göteborg, vidare om hotbilden mot Lamotte:

Självklart ska alla anmälningar bedömas ... . Men om man självmant lever i en situation som genererar hundratals anmälningar är det nog ofrånkomligt att det kan infinna sig en form av utmattning och fartblindhet i rättsväsendet”.

Kommentarerna har skapat stor diskussion, inte minst på sociala medier. Även Joakim Lamotte reagerade starkt.

– Han säger i princip att jag som journalist får skylla mig själv. Vissa ärenden har utretts, men sedan har de lagts ned ändå. Många ärenden där min familj dödshotats har kommit tillbaka med vändande post.

”Har eget ansvar”

Till SVT Nyheter Väst säger Erik Nord att han står fast vid sina uttalanden, men poängterar att det inte handlar om att polisen skulle strunta i att utreda brott eller att man får skylla sig själv.

– Det har jag aldrig sagt. Men om man självmant placerar sig i en situation som gör att man behöver göra flera hundra anmälningar, då har man ett eget ansvar att fundera, varför hamnar jag här?

Borde man inte ta anmälningarna på allvar ändå?

– Jo, det gör vi och de bedöms, men om man gör 600 anmälningar kommer det påverka bedömningen, det borde inte göra det, men det gör det. Det hade varit enklare att säga att självklart bedömer vi alla ärenden likadant även om man gör tusen anmälningar, men det är inte så systemet fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer