Ungefär hälften följer rekommendationerna och använder munskydd i rusningstrafik, berättar Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik. Foto: SVT

Endast hälften använder munskydd i kollektivtrafiken

Publicerad

Endast hälften av Västtrafiks resenärer följer de nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken. Det visar stickprov som Västtrafik har gjort under veckan som gått.

Den 7 januari införde Folkhälsomyndigheten hårdare rekommendationer om att alla ska bära munskydd under rusningstid. Men rekommendationerna efterlevs inte av alla.

– I de kontroller vi har gjort har vi sett att ungefär hälften använder munskydd. Men det är mindre kontroller och framförallt i centrala Göteborg, säger Henrik Kjellberg, Presskommunikatör på Västtrafik.

I frågan meddelar även Smittskydd Västra Götaland att de önskar att alla följer de rekommendationer som finns för att minska smittspridningen i samhället.

Hör mer i klippet ovan.

• De nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken gäller från och med den 7 januari i hela landet.

• Munskydd ska användas under rusningstid, som är klockan 07-09 och 16-18 helgfria vardagar. De som är födda 2005 eller senare behöver inte ha munskydd.

• Enligt det nya rådet är det i första hand var och ens eget ansvar att ha med sig munskydd när man ska resa med kollektivtrafiken.

• Folkhälsomyndigheten rekommenderar engångsmunskydd med CE-märkning.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.