I helgen arrangeras deltävling 3 och 4 i Enduro-SM i Tibro. Bilden är från SM i Uddevalla förra året. Foto: Marcus Frändén

Enduro-SM i Tibro

Publicerad

Det blir fullt ös i skogarna kring Tibro i helgen, för där arrangeras SM i enduro.

– Det blir hela 260 startande vilket är jättekul. Det brukar vara kring 200, säger Marcus Frändén som är samordnare för Enduro-SM till SVT Nyheter Väst.

Det är Tibro MK som arrangerar helgens deltävling 3 och 4 av totalt 9 i årets SM-serie i enduro. Senast Tibro höll SM var för åtta år sedan. Förarna kommer att tävla i åtta tävlingsklasser och de tre bästa förarna får en inteckning i vandringspriset Valle Lundbergs Minne, som nu körs för 37:e året.

– Tibro har många duktiga förare och har alltid haft genom åren, så då är det kul att de får en hemmatävling, säger Marcus Frändén till SVT.

Sju timmars körning

Förarna kommer att köra fem specialprov per varv i tävlingen, som genomförs i utkanterna och i närheten av Tibro. Start och mål sker på Tibro Motorstadion. Provens längd varierar från några minuter upp till cirka 20 minuter. Däremellan kör förarna transportsträckor på allmän väg. Förarna som kör SM- och junior-SM-klasserna kommer att köra tre varv. En tävlingsdag varar cirka sju timmar.

– Det här klassas som bland det jobbigare och det är en uthållighetssport. Toppförarnas fysik är jämförbar med en elitskidåkares, säger han.

Flera Tibroåkare ligger bra till efter de första deltävlingarna. Oliver Nelson tog en 1:a och 2:a-plats i sin SM2-klass under SM-premiären och ligger på tredje plats totalt i Svenska Cupen.

Firar 90-års jubileum

Arrangerande Tibro MK fyller 90 år i år och har haft stora framgångar i enduro sedan 1950-talet med mästare som Ingemar Andersson, Anders Franzén, Rune Isaksson, Hasse Hansson, Lars-Erik Johansson, Thomas Gustavsson, Peter Hansson, Svenerik Jönsson, Fredrik Georgsson och Anders Eriksson.

Valle Lundberg var en framgångsrik Road Racing-förare som tävlade för klubben. Han omkom tragiskt på träning inför en tävling i Tjeckoslovakien 1957. Sedan dessa har klubben hedrat honom med tävlingen Valle Lundbergs Minne, som alltså också genomförs under SM-dagarna i helgen.

Enduro

Enduro är ett spanskt ord och betyder uthållig. Förarna har generellt en god fysik som behöver underhållas utöver själva körträningen. Sporten utövas under hela året. Enduro är den gren inom Svemo som har flest utövare, från motionsåkare till främsta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).

Den traditionella tävlingsformen för enduro i Sverige är Typ 1. Det innebär att de tävlande kör en pilad bana som har transportsträckor på allmänna vägar och specialsträckor i terrängen eller på sämre vägar och stigar.

Källa: Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.