Batterifabrik till Svenljunga – kan skapa 3 000 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

En internationell battericellstillverkare planerar att etablera sig i Lockryd utanför Svenljunga. Nu kan SVT Nyheter Väst berätta att det rör sig om den norska battericellstillverkaren Freyr Battery.

I klippet hör du Magnus Nilsson, kommunchef på Svenljunga, berätta vad fabriken kan komma att betyda för kommunen.

Fabriken skulle kunna innebära upp till 3 000 jobb, bara i produktionsanläggningen, någonting som Borås Tidning var först med att rapportera om. Detta efter att tillverkaren tillsammans med Svenljunga kommun slutit ett markreservationsavtal på en miljon kvadratmeter.

Kommunen har nu skrivit under ett avtal som förbinder kommunen att inte ta in någon annan fastighetsintressent till industriområdet. Något som varit en förutsättning för att affären ska kunna bli verklighet.

Norskt företag

Nu kan SVT Nyheter Väst berätta att det handlar om den norska battericellstillverkaren Freyr Battery. Företaget designar och tillverkar litiumbattericeller. De ska ha fått upp ögonen för Lockryd efter att både Volvo och Northvolt intresserade sig för platsen.

– Vi bekräftar att vi ingått en avsiktsförklaring med Logistea AB för mark i Svenljunga. Förutom etablering av fabriker i Norge har vi annonserat planer i USA och i Finland. Vi utvärderar flera platser och Svenljunga är en av dem, säger Katrin Berntsen, kommunikationsdirektör på företaget.

– Vi är i en tidig fas och vill komma tillbaks med mer information när det finns mer underlag, säger hon.

”Väldigt positivt”

Från politiskt håll är man väldigt exalterade över den planerade etableringen.

– Blir den av är det väldigt positivt. Det är den största etableringen i hela Boråsregionen och kommer betyda mycket, säger Johan Björkman (M), oppositionsråd i Svenljunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.