Pojkarna ska ha jobbat gratis med att städa och måla. Foto: ttVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ensamkommande jobbade gratis för HVB-anställd

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett HVB-hem i Västsverige har vid flera tillfällen använt ensamkommande flyktingpojkar som gratis arbetskraft. Pojkarna har bland annat fått bygga ett staket och måla hans altan, men också städa ur ett dödsbo, rapporterar GT.

Under hösten har en anställd på ett HVB-hem i en liten västsvensk kommun låtit sammanlagt åtta ensamkommande pojkar arbeta gratis hemma hos den anställde, det skriver GT. Bland annat ska pojkarna ha fått bygga staket, måla altan och rensa ur den anställdes mors dödsbo.

– Han säger att syftet med detta har varit integration, säger kommunens socialchef till GT.

– Han tyckte att han gjorde en välgärning då han sysselsatte dem, han säger att de frivilligt kommit och hjälpt till och han har inte sett det olämpliga i det hela.

Händelse Lex Sarah-anmäld

Pojkarna ska enligt en utredning även ha arbetat gratis hos grannarna till den anställde. Flera kollegor till den anställde ska ha reagerat på händelsen, men den anställde själv menar att han gjorde det av välmening för att de ensamkommande ska integreras och att flera av dem ska ha hjälpt till frivilligt.

– Det är vad medarbetaren säger när vi frågar, då har pojkarna gått dit och hjälpt han. Sedan finns det de som säger annat, att han bett dem och så, säger socialchefen till GT.

Händelsen har Lex Sarah-anmälts till inspektionen för Vård och omsorg, IVO. Den anställde jobbar kvar på HVB-hemmet.

– Det har inte varit tydligt vad som gäller. Vi har inte vidtagit några disciplinära åtgärder, säger socialchefen till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer